MAKANAN JAJANAN SEHAT LAYAK JUAL UNTUK MAKANAN TAMBAHAN DI POSYANDU

Authors

  • Siti Fathonah Universitas Negeri Semarang
  • Wahyuningsih Universitas Negeri Semarang
  • Sarwi
  • Romiyatun Mijiling A
  • Angga Pratiwi Universitas Negeri Semarang
  • Lia Maretiana Safitri Universitas Negeri Semarang
  • Laela Rahma Agustin Universitas Negeri Semarang

DOI:

https://doi.org/10.20956/pa.v7i4.20292

Keywords:

Knowledge, skills, healthy snacks, worth selling

Abstract

Community service activities implemented at the Bendan Negisor posyandu are counseling on knowledge of healthy snacks, skills in processing healthy snacks, and making dry shoes worth selling with hermetic packaging technology. Bendan Ngisor Village, Semarang. The participants of the activity were 20 posyandu cadres. The processed products are purple sweet potato sentencing, purple sweet potato onde-onde dry soes mocaf flour, and mung bean flour. Snack food packaging activities are crucial to increase sales value and productive business to increase family income. Service activities show a significant increase in knowledge, with a pretest score of 78.3, a posttest score of 90.8, and an N-gain of 0.54. Effectiveness test with N-gain obtained 0.54, with a moderate level of effectiveness. Data analysis showed preferences in the category of very favored with details of the average score of purple sweet potato sentencing 7.7 and 7.8 purple sweet potato onde-onde, and 7.6 dry shoes. Assistance in processing dry soes is carried out with results that meet the criteria for dry soes. Hermitically packaged dry soes are equipped with labels worthy of sale and can be a source of family income. ---  Kegiatan pengabdian masayarakat yang diterapkan di posyandu Bendan Negisor adalah memberikan penyuluhan pengetahuan makanan jajanan sehat, keterampilan dalam mengolah makanan jajanan sehat, dan pembuatan soes kering layak jual dengan teknologi kemasan hermitis. Peserta kegiatan sebanyak 20 kader posyandu. Produk yang diolah adalah senteling ubi ungu, onde-onde ubi ungu dan soes kering tepung mocaf dan tepung kacang hijau. Kegiatan pengemasan makanan jajanan sangat penting untuk meningkatkan nilai jual dan usaha produktif untuk menambah penghasilan keluarga. Kegiatan pengabdian menunjukkan peningkatan pengetahuan yang signifikan dengan skor pretes 78.3 menjadi dan skor postes 90.8. Uji efektifitas dengan N-gain diperoleh 0,54, dengan efektivitas tingkat sedang.  Hasil analisis kesukaan dalam kategori sangat disukai dengan rincian rerata skor senteling ubi ungu 7,7; dan onde-onde ubi ungu 7,8, dan soes kering 7,6. Pendampingan praktek mengolah soes kering dilakukan dengan hasil yang sudah memenuhi kriteria soes kering. Soes kering dikemas yang hermitis dilengkapi dengan label sehingga layak jual dan dapat menjadi sumber pendapatan keluarga.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Siti Fathonah, Universitas Negeri Semarang

Prodi Pendidikan Tata Boga

Wahyuningsih, Universitas Negeri Semarang

Prodi Pendidikan Tata Boga

Sarwi

Prodi Pendidikan Fisika

Romiyatun Mijiling A

Prodi Pendidikan Tata Boga

Angga Pratiwi, Universitas Negeri Semarang

Prodi Pendidikan Administrasi Perkantoran

Lia Maretiana Safitri, Universitas Negeri Semarang

Prodi Pendidikan Tata Boga

Laela Rahma Agustin, Universitas Negeri Semarang

Prodi Pendidikan Tata Boga

References

Ali, M.G., Zuriat, Hendri, A., Syafitri, R., Febrina, C.D., Nufus, H., Zurba, N., Nurhikmah, Hidayat, D., & Syafik, M. (2022). Pelatihan Pembuatan Biskuit Rumput Laut Kepada Masyarakat Pesisir Lhok Bubon Kabupaten Aceh Barat. Jurnal Panrita Abdi, 6 (2), 335-344.

Anton, L., Yearsi, S. E. N., & Habibi, M. (2019). Identifikasi Kandungan Berbahaya Jajanan Anak Sekolah Dasar SDN A dan SDN B Kota Samarinda Tahun 2018. Kesmas Uwigama: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(1), 30-45.

Astawan, M. 2009. Panduan Karbohidrat Lengkap. Jakarta: Dian Rakyat

Belik, W. (2020) Sustainability and food security after COVID-19: relocalizing food systems? Agric Econ, 8 (23).

Berek, T.D.K., Asikin, H., Hijrah, & Limbong, T. (2022). Implementasi Edukasi Gizi pada Ibu Balita di Puskesmas Paccerakkang. Jurnal Panrita Abdi. 6 (1), 211-218.

Campos, J., Gil, J., Mourao, J., Peixe, L., & Antunes, P. 2015. Ready-to-eat street-vended food as a potential vehicle of bacterial pathogens and antimicrobial resistance: An exploratory study in Porto region, Portugal. International Journal of Food Microbiology, 206 (3), 1–6.

Faridah, A., Kasmita. S. P., Asmar. Y., & Lawarti. Y. (2008). Patiseri jilid 2. Jakarta: Direktorat Pembinaan Sekolah Menengah Kejuruan.

Fathonah, S., Setyaningsih, D.N & Astuti, P. (2015). Peningkatan Pengetahuan Pola Makan Sehat. Bagi Santri Putri Pondok Pesantren Roudlotul Mubtadiin Balekambang Jepara. Teknobuga, 2(1), 26-36.

Fathonah, S., Rosidah, & Karsinah. (2018). Teknologi Penepungan kacang hijau dan terapannya pada biskuit. Jurnal Kompetensi Teknik, 10 (1), 12-21.

Fathonah, S., Sarwi, S., Rosidah, Aris Handoyo, A., & Rahayu, T.B. (2019). Pilot Project Intervention of Nutrition and Health Education for Mother and Provision of Energy-Dense Cookies in Early Childhood to Improve Their Nutritional Status. Advances in Social Science, Education and Humanities Research. 379, 143 – 149.

Fathonah, S., Rosidah, Paramita, O., & Litazkiyati. (2019). Jajanan Sehat Berbasis Pangan Lokal, Semarang: LP2M UNNES.

Fathonah, S. Rosidah, Octavianti Paramita, O., & Karsinah. (2020). Innovation of Indonesian Healthy Snacks Based on Purple Sweet Potatoes. International Journal of Research Innovation and Entrepreneurshi, 1(1), 29 -34.

Fathonah, S., & Sarwi, S. (2020). Literasi Zat Gizi Makro dan Pemecahan Masalahnya. Jogjakarta: Deepublish

Hasim, A., & Yusuf, M. 2008. Ubi Jalar kaya Antosianin, Pilihan Pangan Sehat. Sinar Tani.

Ingle, K.P., Al-Khayri, J.M., Chakraborty, P., Narkhede, G. W., & Suprasanna, P. (2021). Bioactive Compounds of Horse Gram (Macrotyloma uniflorum Lam. In Bioactive Compounds in Underutilized Vegetables and Legumes, Switzerland: Springer Nature Switzerland

Instalasi Gizi Perjan RS Dr. Cipto Mangunkusumo & Asosiasi Dietesien Indonesia. (2021). Penuntun Diet. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Jiang, Y., & Zhen, F. (2022). The role of community service satisfaction in the influence of community social capital on the sense of community belonging: a case study of Nanjing, China. Journal of Housing and the Built Environment. 37, 705–721.

Kementerian Kesehatan RI. (2012). Buku Saku Posyandu. Jakarta, Kementerian Kesehatan RI.

Kementerian Kesehatan RI. (2014). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 Tentang Pedoman Gizi Seimbang. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI

Lingga, L. 2012. The Healing Power of Antioxidant. Jakarta: Gramedia.

Meilgaard, M., Civille, G.V., & Carr, B. T. 2007. Sensory Evaluation Techniques. 2 nd ed. London: CRC Press, Inc.

Manguiat, L.S, & Fang, t. J. (2013). Microbiological quality of chicken- and pork-based street-vended foods from Taichung, Taiwan, and Laguna, Philippines. Food Microbiology, 57–62

Maniglia, B.C, Rebelatto, E.A., Andrade, K.S., Acácio Zielinski, A., & de Andrade, C.J. (2021). Polyphenols. In Food Bioactives and Health. Switzerland: Springer Nature Switzerland

Merita, M. (2021). Upaya Peningkatkan Pengetahuan Tentang Pola Asuh Gizi Balita di Desa Pulau Melako. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 12 (1),173-177.

Nugroho, A. E. 2020. Survei Dampak Pandemi COVID-19 terhadap Ekonomi Rumah Tangga Indonesia. http://lipi.go.id/siaranpress/survei-dampak-pandemi-covid-19-terhadap-ekonomi-rumah-tangga-indonesia/22123.

Patel, K.R., Fenisha Dilipkumar Chahwala, F.D., & Umesh C. S. Yadav, U.C.S. (2018). Flavonoids as Functional Food. In Functional Food and Human Health, Singapore: Springer Nature Singapore

Pemerintah Kota Semarang. 2020. Gambaran Umum Demografis Kecamatan Gajah Mungkur. https://kecgajahmungkur.semarangkota.go.id/gambaran-umum-demografis.

Puspitasari, R. L. 2013. Kualitas Jajanan Siswa di Sekolah Dasar. Journal Al Azhar Seri Sains dan Teknologi. 2(1), 52-56.

Rosidi, I.Y.D. (2022). Peningkatan Pengetahuan Ibu Tentang Pemenuhan MP-ASI bagi Balita di Desa Taraweang, Kabupeten Pangkep. Jurnal Panrita Abdi, 6(1), 220-226.

Salim, R. (2021). Edukasi Manfaat Air Mineral Pada Tubuh Bagi Anak Sekolah Dasar Secara Online. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 27(2), 126-135.

Sharma, K., Amol Tayade, A., Jashbir Singh, J., & Suresh Walia, S. (2020). Bioavailability of Nutrients and Safety Measurements. In Functional Foods and Nutraceuticals. Switzerland: Springer Nature Switzerland

Subagio, A., Wiwik, WS., Witono, Y., & Fahmi. 2008. Prosedur Oprasi Standar (POS). Produksi Mocaf Berbasis Klaster. Bogor, Seafast Center Institut Pertanian Bogor.

Sulvinajayanti, Saleh, A.A., & Syarifuddin, A.D.I. (2022). Pemberdayaan Perempuan Nelayan dalam Pengembangan Usaha Abon dan Nugget Di Desa Lotang Salo Kecamatan Suppa Kabupaten Pinrang. Jurnal Panrita Abdi, 6 (2), 267-276.

Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 18 Tahun 2012 tentang Pangan

Wijayanti, Y. (2010). Peningkatkan Kemandirian Dasa Wisma Kelurahan Sekaran dalam Pencegahan Demam Berdarah Dengue. Jurnal Abdimas, 14(1).

Downloads

Published

2023-10-29

How to Cite

Fathonah, S., Wahyuningsih, Sarwi, Mijiling A, R. ., Pratiwi, A. . ., Safitri, L. M. ., & Agustin, L. R. . (2023). MAKANAN JAJANAN SEHAT LAYAK JUAL UNTUK MAKANAN TAMBAHAN DI POSYANDU. Panrita Abdi - Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 7(4), 726-737. https://doi.org/10.20956/pa.v7i4.20292