PENGEMBANGAN PELATIHAN DAN PENDAMPINGAN TEKNOLOGI PRODUKSI LIPAT GANDA (PROLIGA) DALAM UPAYA MENINGKATKAN PRODUKTIVITAS TANAMAN CABAI
Enhancing Productivity of Chili Crops Through the Development of Training and Mentoring in Double Folding Production Technology (Proliga)
DOI:
https://doi.org/10.20956/jdp.v9i2.31603Keywords:
Cabai, Proliga, Ramah lingkunganAbstract
Permasalahan yang sering terjadi dalam membudidayakan tanaman cabai adalah pembudidayaan tanaman tidak dilakukan dengan penanganan pembudidayaan yang benar. Masalah-masalah seperti ini perlu dicarikan solusinya untuk meningkatkan produktivitas nasional yang hanya 8,74 t/ha dengan mulai menerapkan teknologi Produksi Lipat Ganda (Proliga). Teknologi Proliga ini difokuskan pada peningkatan produktivitas menjadi >20 t/ha. Beberapa komponen teknologi Proliga yang diterapkan, di antaranya: (1) menggunakan sistem persemaian sehat; (2) menggunakan varietas unggul yang adaptif; (3) melaksanakan pengelolaan hara, tanah, dan air; dan (4) pengendalian hama dan penyakit. Kegiatan ini dilaksanakan pada Kelompok Tani Talakaya di Kecamatan Galesong Kabupaten Takalar. Metode yang dilakukan dalam kegiatan ini adalah: 1). Penyuluhan; 2). Pelatihan dan pendampingan pembuatan demplot pesemaian, penanaman serta pemeliharaan cabai. Setelah kegiatan ini kelompok tani dapat menerapkan tambahan ilmu yang diperolehnya dalam berusahatani cabai baik di musim hujan maupun kemarau.
Kata kunci: Cabai, Proliga, ramah lingkungan.
ABSTRACT
The common problem in cultivating chili plants is that they are not grown with proper cultivation practices. Issues like this need to be addressed to improve the natnal productivity, which currently stands at only 8.74 t/ha, by implementing the Double Folding Production (PROLIGA) technology. Proliga technology is focused on increasing productivity to over 20 t/ha. Some of the components of Proliga technology applied include: (1) using a healthy seeding system; (2) using adaptable superior varieties; (3) managing nutrients, soil, and water; and (4) controlling pests and diseases. This activity is carried out for the Talakaya Farmers Group in the Galesong District of Takalar Regency. The methods employed in this activity are: 1) Extension; 2) Training and assistance in the establishment of healthy seedbeds, planting, and maintenance of chili plants. After this activity, the farmer group can apply the additional knowledge they have gained in chili farming, both during the rainy and dry seasons.
Keywords: Chili, Proliga, environmentally friendly.
References
Aditia Aulia Rohman. 2022. Program proliga Kementan untuk dongkrak produksi cabai nasional. https://megapolitan.an taranews.com/berita/76483/program-proliga-kementan-untuk-dongkrak-produksi-cabai-nasional. Diakses 2 Desember, 2022.
Agustika DK, Mercuriani IS, Ariyanti NA, Purnomo CW, Triyana K, Iliescu DD,
Leeson MS (2021) Gas chromatography-mass spectrometry analysis of compounds emitted by pepper yellow leaf curl virus-infectedA chili plants: a preliminary study. Separations. 8:1–14.
Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian. 2019. http://www.litbang. pertanian.go.id/info-aktual/3815/. Proliga tingkatkan produksi cabai dua kali lipat. Kementerian Pertanian Badan Litbang Pertanian.
Badan Pusat Statitik (BPS). 2019. Survei Pertanian Statistik tanaman sayuran dan buah. Agriculture Survay Statistik of vegetable and fruit plant Indonesia 2007. Badan Statistik Jakarta Indonesia.
Badan Pusat Statistik, 2021. Data Produksi Komsumsi, dan Impor Cabai. Diakses dari www.bps.go.id website: pada 16 Januari 2022.
Chilczuk B, Marciniak B, Kontek R, Materska M (2021) Diversity of the chemical profile and biological activity of Capsicum annuum L. extracts in relation to their lipophilicity. Molecules. 26: 1–11.
Hamed M, Kalita D, Bartolo ME, Jayanty SS (2019) Capsaicinoids, polyphenols and antioxidant activities of Capsicum annuum: comparative study of the effect of ripening stage and cooking methods. Antioxidants. 8:1–19.
Ji R, Dong G, Shi W, Min J (2017) Effects of liquid organic fertilizers on plant growth and rhizosphere soil characteristics of chrysanthemum. Sustainability. 9: 841. doi:10.3390/su9050841.
Saleh BK, Omer A, Teweldemedhin B (2018) Medicinal uses and health benefits of chili pepper (Capsicum spp.): A review. MOJ Food Process Technol. 6 (4): 325–328.
Ulfa, F., dan E.Syam’un. 2019. Sayuran ramah lingkungan bernilai Ekonomi. Penerbit Ficus Press Makassar.
Ulfa, F., M.F.Anshori., R. Amin., A. A. Iqbal. 2022. Effect of coconut water concentration and planting media on growth and post-harvest characters of large chili using multivariate and non-parametric analyses. Australian Journal of Crop Science. AJCS 16(05):620-627. Doi:10.21475/ajcs. 22.16.05.p3593. ISSN:1835-2707.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Jurnal Dinamika Pengabdian
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis diwajibkan untuk menandatangani "Surat Perjanjian Hak Cipta" atau Copyright Agreement untuk penyerahan ijin kepada pihak jurnal untuk menerbitkan tulisannya.
Authors are required to sign a "Copyright Agreement" to submit permission to the journal to publish their writings.