PENGEMBANGAN PELATIHAN DAN PENDAMPINGAN TEKNOLOGI PRODUKSI LIPAT GANDA (PROLIGA) DALAM UPAYA MENINGKATKAN PRODUKTIVITAS TANAMAN CABAI

Enhancing Productivity of Chili Crops Through the Development of Training and Mentoring in Double Folding Production Technology (Proliga)

Authors

  • Fachira Ulfa Universitas Hasanuddin
  • Elkawakib Syam'un Universitas Hasanuddin
  • Novaty Eny Dungga Universitas Hasanuddin
  • Vien Sartika Dewi Universitas Hasanuddin
  • Rafiuddin Rafiuddin Universitas Hasanuddin
  • Heliawaty Heliawaty Universitas Hasanuddin

DOI:

https://doi.org/10.20956/jdp.v9i2.31603

Keywords:

Cabai, Proliga, Ramah lingkungan

Abstract

Permasalahan yang sering terjadi dalam membudidayakan tanaman cabai adalah pembudidayaan tanaman tidak dilakukan dengan penanganan pembudidayaan yang benar. Masalah-masalah seperti ini perlu dicarikan solusinya untuk meningkatkan produktivitas nasional yang hanya 8,74 t/ha dengan mulai menerapkan teknologi Produksi Lipat Ganda (Proliga). Teknologi Proliga ini difokuskan pada peningkatan produktivitas menjadi >20 t/ha. Beberapa komponen teknologi Proliga yang diterapkan, di antaranya: (1) menggunakan sistem persemaian sehat; (2) menggunakan varietas unggul yang adaptif; (3) melaksanakan pengelolaan hara, tanah, dan air; dan (4) pengendalian hama dan penyakit. Kegiatan ini dilaksanakan pada Kelompok Tani Talakaya di Kecamatan Galesong Kabupaten Takalar. Metode yang dilakukan dalam kegiatan ini adalah: 1). Penyuluhan; 2). Pelatihan dan pendampingan pembuatan demplot pesemaian, penanaman serta pemeliharaan cabai. Setelah kegiatan ini kelompok tani dapat menerapkan tambahan ilmu yang diperolehnya dalam berusahatani cabai baik di musim hujan maupun kemarau.

Kata kunci: Cabai, Proliga, ramah lingkungan.

ABSTRACT

The common problem in cultivating chili plants is that they are not grown with proper cultivation practices. Issues like this need to be addressed to improve the natnal productivity, which currently stands at only 8.74 t/ha, by implementing the Double Folding Production (PROLIGA) technology. Proliga technology is focused on increasing productivity to over 20 t/ha. Some of the components of Proliga technology applied include: (1) using a healthy seeding system; (2) using adaptable superior varieties; (3) managing nutrients, soil, and water; and (4) controlling pests and diseases. This activity is carried out for the Talakaya Farmers Group in the Galesong District of Takalar Regency. The methods employed in this activity are: 1) Extension; 2) Training and assistance in the establishment of healthy seedbeds, planting, and maintenance of chili plants. After this activity, the farmer group can apply the additional knowledge they have gained in chili farming, both during the rainy and dry seasons.

Keywords: Chili, Proliga, environmentally friendly.

References

Aditia Aulia Rohman. 2022. Program proliga Kementan untuk dongkrak produksi cabai nasional. https://megapolitan.an taranews.com/berita/76483/program-proliga-kementan-untuk-dongkrak-produksi-cabai-nasional. Diakses 2 Desember, 2022.

Agustika DK, Mercuriani IS, Ariyanti NA, Purnomo CW, Triyana K, Iliescu DD,

Leeson MS (2021) Gas chromatography-mass spectrometry analysis of compounds emitted by pepper yellow leaf curl virus-infectedA chili plants: a preliminary study. Separations. 8:1–14.

Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian. 2019. http://www.litbang. pertanian.go.id/info-aktual/3815/. Proliga tingkatkan produksi cabai dua kali lipat. Kementerian Pertanian Badan Litbang Pertanian.

Badan Pusat Statitik (BPS). 2019. Survei Pertanian Statistik tanaman sayuran dan buah. Agriculture Survay Statistik of vegetable and fruit plant Indonesia 2007. Badan Statistik Jakarta Indonesia.

Badan Pusat Statistik, 2021. Data Produksi Komsumsi, dan Impor Cabai. Diakses dari www.bps.go.id website: pada 16 Januari 2022.

Chilczuk B, Marciniak B, Kontek R, Materska M (2021) Diversity of the chemical profile and biological activity of Capsicum annuum L. extracts in relation to their lipophilicity. Molecules. 26: 1–11.

Hamed M, Kalita D, Bartolo ME, Jayanty SS (2019) Capsaicinoids, polyphenols and antioxidant activities of Capsicum annuum: comparative study of the effect of ripening stage and cooking methods. Antioxidants. 8:1–19.

Ji R, Dong G, Shi W, Min J (2017) Effects of liquid organic fertilizers on plant growth and rhizosphere soil characteristics of chrysanthemum. Sustainability. 9: 841. doi:10.3390/su9050841.

Saleh BK, Omer A, Teweldemedhin B (2018) Medicinal uses and health benefits of chili pepper (Capsicum spp.): A review. MOJ Food Process Technol. 6 (4): 325–328.

Ulfa, F., dan E.Syam’un. 2019. Sayuran ramah lingkungan bernilai Ekonomi. Penerbit Ficus Press Makassar.

Ulfa, F., M.F.Anshori., R. Amin., A. A. Iqbal. 2022. Effect of coconut water concentration and planting media on growth and post-harvest characters of large chili using multivariate and non-parametric analyses. Australian Journal of Crop Science. AJCS 16(05):620-627. Doi:10.21475/ajcs. 22.16.05.p3593. ISSN:1835-2707.

Downloads

Published

2024-05-26