ANALISIS KETERSEDIAAN, KETERJANGKAUAN DAN PEMANFAATAN PANGAN DALAM MENDUKUNG TERCAPAINYA KETAHANAN PANGAN MASYARAKAT DI PROVINSI JAWA TENGAH

Penulis

  • Sri Pujiati
  • Amelia Pertiwi
  • Churun Cholina Silfia
  • Dewa Maulana Ibrahim
  • Siti Hadiyati Nur Hafida

DOI:

https://doi.org/10.20956/jsep.v16i2.10493

Abstrak

AbstractFood security becomes an aspect that needs to be considered, especially when the population and degradation of agricultural land are increasing. Many variables that affect the measurement of the food security index, and what is often used is the availability, affordability, and utilization of food. This study aims to determine the effect of food availability, affordability, and utilization variables on the food security index. This study uses a correlational design and multiple regression analysis techniques. All regions in Central Java Province were the objects of this study, there are 35 districts/cities. The results from this study showed that the three variables did not significantly influence the increase of the food security index. The result shows that the current food security index has been influenced by other variables.  Therefore, the government needs to examine more closely the new variables that affect the food security index in order to develop a strategy to improve the food security index in Central Java Province, especially in the era of the industrial revolution 4.0. Keywords: Food Security Index; Food Affordability; Food Availability; Food Utilization

Referensi

Daftar Pustaka

Agustina, A. T., & Priambodo, A. (2017). Hubungan Antara Tingkat Konsentrasi Terhadap Hasil Ketepatan Shooting Olahraga Petanque Pada Peserta Unesa Petanque Club. Pendidikan Olahraga Dan Kesehatan, 5(3), 391–395.

Ali, M.S.S, A. Majika, D. Salman, 2017. Food Cosumption and Production of Tempe Lake, South Sulawesi, Indonesia. Journal of Asian Rural Studies, Vol.1, Issue 1: 43-52.

Ariani, M. (2005). Penguatan Ketahanan Pangan Daerah Untuk Mendukung Ketahanan Pangan Nasional. 23–37.

Badan Ketahanan Pangan, 2018. (2018). Indeks ketahanan pangan.

Berek, R. B. (2018). Peran Food And Agriculture Organization (FAO) Dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan di Provinsi Nusa Tenggara Timur Melalui Program Pertanian Konservasi. Global Political Studies, 2(2), 161–176.

BPS Provinsi Jawa Tengah, 2013. (2013). Analisis Sosial Ekonomi Petani di Jawa Tengah.

BPS Provinsi Jawa Tengah, 2020. (2020). Dalam angka 2020.

Darwanto. (2005). Ketahanan Pangan Berbasis Produksi dan Kesejahteraan Petani. Ilmu Pertanian, 12(2), 152–164.

Destianto, R., & Pigawati, B. (2014). Analisis Keterkaitan Perubahan Lahan Pertanian Terhadap Ketahanan Pangan Kabupaten Magelang Berbasis Model Spatio Temporal SIG. Geoplaning, 1(1), 21–32.

Ediwiyati, R., Koestiono, D., & Setiawan, B. (2015). Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga (Studi Kasus Pada Pelaksanaan Program Desa Mandiri Pangan di Desa Oro Bulu Kecamatan Rembang Kabupaten Pasuruan). XV(2).

Eriningsih, E., & Rachman, H. P. S. (2008). Strategi Peningkatan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Rawan Pangan. 6(3), 239–255.

Fajaryani, A. (2015). Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Integritas Laporan Keuangan (Studi Empiris pada Perusahaan Pertambangan yang Terdaftar di Bursa Efek Indonesia Periode 2008-2013). Nominal, IV(1), 67–82.

Fauzi, M., Kastaman, R., & Pujianto, T. (2019). Pemetaan Ketahanan Pangan Pada Badan Koordinasi Wilayah I Jawa Barat. Industri Pertanian, 1(1), 1–10.

Hanafie, R. (2010). Penyediaan Pangan yang Aman dan Berkelanjutan Guna Mendukung Tercapainya Ketahanan Pangan. 4(3).

Janti, G. I., Martono, E., & Subejo. (2016). Perlindungan Lahan Pertanian Pangan Berkelanjutan Guna Memperkokoh Ketahanan Pangan Wilayah (Studi di Kabupaten Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta). Ketahanan Naional, 22(1), 1–21.

Jaya, P. H. I. (2018). Nasib Petani Dan Ketahanan Pangan Wilayah ( Studi Tentang Kebijakan Pemerintah Dan Respons Masyarakat Desa Mulyodadi , Bantul Ketika Harga Komoditas Pertanian Naik ). Ketahanan Naional, 24(1), 77–79.

Kamaluddin, A., A.Ala, M.S.S. Ali, D. Salman, 2012. The Adaptation of Rice Paddy Farmers Towards Climate Change. American-Eurasian of Agricultural & Environmental Sciences. Vol.12, Issue 7: 967-972.

Mulyo, J. H., Sugiyarto, & Widada, A. W. (2015). Ketahanan dan Kemandirian Pangan Rumah Tangga Tani Daerah Marginal di Kabupaten Bojonegoro. Agro Ekonomi, 26(2), 121–128.

Pertanian, K. (2015). Rencana Strategis Badan Ketahanan Pangan Tahun 2015-2019.

Pratomo, D. S., & Astuti, E. Z. (2016). Regresi linier sederhana.

Purwaningsih, Y. (2008). Ketahanan Pangan: Situasi, Permasalahan, Kebijakan, dan Pemberdayaan Masyarakat. Ekonomi Pembangunan, 9(1), 1–27.

Purwaningsih, Y., Sutomo, & Istiqomah, N. (2015). Analisis Dampak Alih Fungsi Lahan terhadap Tingkat Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani di Karanganyar ,. 1(2). https://doi.org/10.18196/agr.1213

Putri, Z. R. (2015). Analisis Penyebab Alih Fungsi Lahan Pertanian ke Lahan Non Pertanian Kabupaten/Kota di Provinsi Jawa Tengah 2003-2013. Eko-Regional, 10(1), 17–22.

Rahmawati, E. (2012). Aspek Distribusi pada Ketahanan Pangan Masyarakat di Kabupaten Tapin. Agribisnis Pedesaan, 02(3).

Santosa, S. P., & Sudrajat. (2010). Kajian Ketersediaan dan Kebutuhan Konsumsi Beras di Kabupaten Karanganyar, Jawa Tengah. 1–11.

Suriadi, A. B. (2010). Perubahan Iklim dan Ketahanan Pangan di Jawa Barat. 12(1), 48–56.

Suryana, A. (2014). Menuju Ketahanan Pangan Indonesia Berkelanjutan 2025: Tantangan dan Penanganannya. Agro Ekonomi, 23(2), 123–135.

Susanti, I. (2017). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Volume Beras Impor di Jawa Timur. Penelitian Ekonomi Dan Akutansi, II(1), 295–319.

Undang-undang Nomor 7, 1996. (1996). Tentang Pangan.

Wibowo, C. S. (2018). Dampak Pengalihan Fungsi Lahan Sawah Pada Produksi Padi Sampai Tahun 2018 dan Implikasinya Terhadap Ketahanan Pangan Wilayah ( Studi Di Kecamatan Jaten Kabupaten Karanganyar Propinsi Jawa Tengah ). Ketahanan Naional, 21, 107–117.

Windiani, R. (2012). ”Bali Ndeso Mbangun Deso” dan Ketahanan Pangan Daerah Provinsi Jawa Tengah. Politika, 3(1), 1–25.

##submission.downloads##

Diterbitkan

2020-06-03

Cara Mengutip

Pujiati, S., Pertiwi, A., Silfia, C. C., Ibrahim, D. M., & Nur Hafida, S. H. (2020). ANALISIS KETERSEDIAAN, KETERJANGKAUAN DAN PEMANFAATAN PANGAN DALAM MENDUKUNG TERCAPAINYA KETAHANAN PANGAN MASYARAKAT DI PROVINSI JAWA TENGAH. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 16(2), 123 - 134. https://doi.org/10.20956/jsep.v16i2.10493

Terbitan

Bagian

Articles