Main Article Content

Abstract

The effectiveness of the absorption of activated rice husk and hazelnut shells on the purification of used cooking oil has been carried out. The aim is to determine the absorption capacity of the active charcoal of rice husk and hazelnut shells to purify used cooking oil. After being physically activated, activated charcoal from rice husk and pecan shells is applied to the purification of used cooking oil. The results show that the quality of hazelnut shell charcoal is better than rice husk after it is applied to purifying used cooking oil.

Keywords

absorption activated carbon hazelnut shell rice husk

Article Details

How to Cite
Botahala, L., Malailak, Y., Silvia Maure, H., & Karlani, H. (2019). Determination of Effectiveness Absorption of The Rice Husk And Hazelnut Shell to Purification Used Cooking Oil. Jurnal Akta Kimia Indonesia (Indonesia Chimica Acta), 12(1), 19-28. https://doi.org/10.20956/ica.v12i1.6172

References

  1. Al-Qodah Z., dan Shawabkah R., 2009, Production And Characterization Ofgranular Activated Carbon From Activated Sludge, Brazilian Journal of Chemical Engineering, Vol. 26, No. 01, pp. 127 – 136.
  2. Aznar Sanchez Javier, 2011, Characterization of activated carbon produced from coffee residues by chemical and physical activation, Master Thesis in Chemical Engineering, Stockholm, Sweden.
  3. Botahala Loth, Padalowa Nahor, Kaben Maksimus, 2016, Variation of contact time of the candelnut shell charcoal purification process used cooking oil, Indonesia Chimica Acta, Vol. 9, No. 2, (15 – 19)
  4. Botahala L., Zakir M., Taba P., 2013, Peranan Abu Sekam Padi Terhadap Kualitas Mekanis Fisis Semen Portland Komposit yang Menggunakan Aditif Batu Kapur, Indonesia Chimica Acta, Vol. 6, No. 2, : 44-50.
  5. Darmawan Saptadi, Pari Gustan, Sofian Kurnia, 2009, Optimasi Suhu dan Lama Aktivasi dengan Asam Phosfat dalam Produksi Arang Aktif Tempurung Kemiri, Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Hutan, 2 (2): 51-56
  6. Evika, 2011, Penggunaan Adsorben Arang Aktif Tempurung Kelapa Pada Pemurnian Minyak Goreng Bekas, Skripsi, Program Studi Pendidikan Kimia, Fakultas Tarbiyah dan Keguruan Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim, Riau, Pekanbaru.
  7. Indra Ade, Nurzal, Nofrianto Hendri, 2013, Pengaruh Temperatur Pembakaran pada Komposit Lempung/Silika RHA terhadap Sifat Fisis (Aplikasi pada Bata Merah), Jurnal Teknik Mesin, Vol. 3, No. 2, : 60-65
  8. Lempang Mody, Syafii Wasrin, Pari Gustan, 2012, Sifat dan Mutu Arang Aktif Tempurung Kemiri, Jurnal Peneitian Hasil Hutan, Vol. 30, No. 2, Hal. 100-113.
  9. Nasir, Neil S.W, Nurhaeni, dan Musafira. 2014. Pemanfaatan Arang Aktif Kulit Pisang Kepok (Musa normalis) Sebagai Absorben Untuk Menurunkan Angka Peroksida dan Asam Lemak Bebas Minyak Goreng Bekas. Journal Of Natural Science Vol. 3(1): 24-25.
  10. Nur R., 2012, Pemurnian Minyak Goreng Bekas Menggunakan Arang Aktif dari Sabut Kelapa, Skripsi, Prodi Kimia, FMIPA Universitas Negeri Papua, Manokwari.
  11. Padalowa Nahor, 2015, Pengaruh Variasi Waktu Kontak Karbon Aktif Cangkang Kemiri terhadap Proses Penjernihan Minyak Goreng Bekas di Kelurahan Kalabahi Kota Kabupaten Alor – NTT, Skripsi, Program Studi Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Tribuana Kalabahi.
  12. Santi, 2012.Kajian Kinetika Dan Termodinamika Adsorpsi Ion Logam Pb(II) Dan Cu(II) Pada Karbon Aktif Sekam Padi Yang Diiradiasi Dengan Gelombang Ultrasonik. Tesis. Fakultas Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Hasanudin Makasar.
  13. Sudrajat P dan Tjipto Utomo. 2005. Pembuatan karbon aktif. Lembaga Ilmu Pengetahuan Bandung. Bandung.
  14. Surest, H. Azhary.J. A., Kasih Fitri, Wisanti Arfenny, 2008, Pengaruh Suhu, Konsentrasi Zat Aktivator dan Waktu Aktivator Terhadap Daya Serap Karbon Aktif Dari Tempurung Kemiri, Jurnal Teknik Kimia, Vol. 15, No. 2, : 17-21.
  15. Taba Paulina, Arafah Mery, Budi Prastawa, Kasim Abd. Hayat, Fauziah St, Zakir M., 2013, Adsorpsi Zat Warna Metilen Biru pada Karbon Aktif dari Sekam Padi dengan Memanfaatkan Energi Gelombang Ultrasonik, Indonesia Chimica Acta, Vol. 6, No. 2, Hal. 27-36.
  16. Wijayanti Kartika, 2015, Tingkat Kejernihan Minyak Goreng Bekas Dan Kadar Asam Lemak Bebas Dengan Pemberian Bunga Rosella Dan Arang Aktif Cap Gajah, Skripsi, Program Studi Pendidikan Biologi, Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan, Universitas Muhammadiyah Surakarta.
  17. Zakir, M., Botahala, L., Ramang, M., Fauziah, S., & Abdussamad, B. (2013). Elektrodeposisi Logam Mn pada Permukaan Karbon Aktif Sekam Padi dengan Iradiasi Ultrasonik. Indo. Chim. Acta, 6(2). : 9-18.