Transformation of Milkfish Bone into Profit: A Financial Study of Milkfish (Chanos chanos) Bone Abon Business in Tanralili District, Maros Regency
DOI:
https://doi.org/10.35911/ponggawa.v4i2.42671Keywords:
Milkfish bones, business feasibility, MSMEsAbstract
This study aims to determine the profitability of milkfish bone floss business (Chanos chanos) in Tanralili District, Maros Regency and analyze the feasibility of milkfish bone floss business in Tanralili District, Maros Regency. The research was conducted in March - April 2022 in Maros Regency. Sampling in this study used the census method, which is a sampling technique where all members of the population are used as samples. The data sources used are primary data and secondary data and then analyzed using income analysis and business feasibility analysis (short term). From the results of the study it was found that the profit from the milkfish bone shredded business in Tanralili District, Maros Regency amounted to Rp. 30,860,083,- / year and financially the milkfish bone shredded business at Cahaya Bandeng UMKM in Tanralili District, Maros Regency is said to be feasible to continue after a feasibility analysis.
References
Abriana, A., Indrawati, & Rahman, E., 2018. Pengembangan Produk Unggulan Daerah Bandeng Cabut Duri di Kabupaten Maros. Jurnal Dinamika Pengabdian. 4(K), 1–8.
Asnidar & Asrida. 2017. Analisis Kelayakan Usaha Home Industry Kerupuk Opak Di Desa Paloh Meunasah Dayah Kecamatan Muara Satu Kabupaten Aceh Utara. Jurnal S. Pertanian. Vol.1. No.1. Hh: 39-47.
Bhakti, F.K , Made, S., Fachry, M.E. 2016. Kondisi Pemasaran Rumput Laut Gracilaria sp. Melalui Pendekatan SCP di Kabupaten Luwu. Jurnal Rumput Laut Indonesia. Vol 1 No. 1 Hh: 1-7
Bangun, Wilson. 20110. Teori Ekonomi Mikro. Pt. Refika Aditama. Bandung
Fitrianur, K. N., Putri, R. R. M., & Wicaksono, S. A. 2017. Optimasi Peningkatan Laba Produksi Abon dengan Menggunakan Algoritma Genetika (Studi Kasus UKM Poklahsar Berkah Lumintu–Tulungagung) Teknologi Informasi Dan 2(5).
Fitria, A., Anandito, R. B. K., & Siswanti. 2016. Penggunaan Daging dan Tulang Ikan Bandeng (Chanos chanos) Pada Stik Ikan Sebagai Makanan Ringan Berkalsium dan Berprotein Tinggi. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian. 9(2). 65-77.
Hidayat, L., & Halim, S. 2013. Analisis Biaya Produksi Dalam Meningkatkan Profitabilitas Perusahaan. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan, 1(2), 159–168.
Hidayati, A.N. 2017. Investasi : Analisis dan Relevansinya Dengan Ekonomi Islam. Jurnal Ekonomi Islam. Vol. 8. No. 2. Hh :227-242
Iskandar. J, Herpandi & Nopianti, R. 2016. Pemanfaatan By-Product Dari Hasil Produksi Filet Ikan Dalam Pembuatan Abon. Jurnal Tekhologi Hasil Perikanan. Vol. 5. No. 1. Hh:19-31
Nurmala, Triana, D., Mokodompit, S., & Alumi. 2019. Analisis Profitabilitas Usaha Pembuatan Abon Ikan Tuna ( Studi Kasus Pada Usaha Wanita Mandiri ) di Kelurahan Sidoarjo Kecamatan Baolan Kabupaten Tolitoli | Nurmala | Agroland: Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian. Jurnal Agroland, 26(1), 14–20.
Septiawan, dkk. 2017. Analisis Biaya, Penerimaan, Pendapatan Dan R/C Pada Agroindustri Gula Aren (Suatu Kasus di Desa Sidamulih Kecamatan Pamarican Kabupaten Ciamis). Jurnal Agroinfo Galuh. Vol. 4. No.3. Hh :360-365
Soekartawi. 1995. Analisis Usahatani. Universitas Indonesia Press. Jakarta.
Uyunun, U., Yuliana, E., & Nurilmala, M. 2020. Analisis Prospektif Usaha Abon Ikan (Kasus: CV Aroma Food Kota Banda Aceh). Pelagicus, 1(3), 123–134.
Vatria, B. 2012. Pengolahan Ikan Bandeng Tanpa Duri. Jurnal Ilmu Pengetahuan dan Rekayasa, 53(9), 1689–1699.