EDUKASI MAKANAN SEHAT UNTUK MENCEGAH GIZI KURANG PADA ANAK SEKOLAH DASAR

Authors

  • Mita Universitas Tanjungpura
  • Ikbal Fradianto universitas tanjungpura
  • Nita Arisanti Yulanda universitas tanjungpura
  • Muhammad Ali Maulana Universitas Tanjungpura
  • Suhaimi Fauzan Universitas Tanjungpura
  • Fitri Fujiana Universitas Tanjungpura
  • RA. Gabby Novikadarti Rahmah Universitas Tanjungpura

DOI:

https://doi.org/10.20956/pa.v8i2.25390

Keywords:

Education, healthy food, school children, elementary school

Abstract

Nutrition problems are a threat to Indonesian children, including children as if they were. Nutrition knowledge must be provided from school age so that children can choose healthy foods for their body's health, health education can be provided using educational videos. The purpose of this activity is to provide education on healthy food to elementary school children. The target of this activity is students aged 5-12 years or students in grades 3, 4, 5, and 6 Primary school. The method of carrying out activities is carried out offline, namely in large classes. Before starting the participants were asked to fill out the pretest and after the education was given a posttest. The activity results of 81 participants were 70 participants who filled out the pre and post-test to 9.2. This increase in knowledge is expected to be one of the efforts to prevent malnutrition and can improve healthy eating behavior for elementary school children.   ||   Masalah gizi menjadi ancaman bagi anak Indonesia, termasuk pada anak sekolah Dasar. Pengetahuan tentang Gizi harus diberikan sejak usia sekolah, sehingga anak mampu memilih makanan sehat untuk kesehatan tubuhnya, edukasi kesehatan bisa diberikan dengan menggunakan video edukasi.  Tujuan kegiatan ini adalah untuk memberikan edukasi makanan Sehat pada anak sekolah dasar. Sasaran dalam kegiatan ini adalah siswa berusia 5-12 tahun atau siswa kelas 3, 4, 5 dan 6 SD. Metode pelaksanaan kegiatan dilakukan secara luring, yakni dalam kelas besar. Sebelum dimulai peserta diminta untuk mengisi pretest dan setelah edukasi diberikan posttest, Hasil kegiatan dari 81 peserta ada 70 peserta yang mengisi pre dan posttest. Setelah dilakukan edukasi diperoleh peningkatan pengetahuan peserta tentang makanan sehat, terlihat dari peningkatan nilai rata-rata peserta dari 8,2 menjadi 9,2. Peningkatan pengetahuan ini diharapkan menjadi salah satu upaya untuk mencegah gizi kurang dan dapat meningkatkan perilaku makan sehat bagi anak sekolah dasar.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Fadhilah, M., Oktarina, A., Oktavia, A. D., Firmansyah, M., Ayuningsih, S. F., Aprilia, S., Florencia, S., & Sabitsa, S. E. (2023). Edukasi Pendidikan Gizi Terkait Bahaya Jajan di luar pada Anak Sekolah Dasar di Pedesaan dan Perkotaan Nutrition Education Related to The Dangers of Rural and Urban Areas. Panrita Abdi- Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat.7(3), 592–600. https://doi.org/10.20956/pa.v7i3.19194

Hawkins, M., Watts, E., Belson, S. I., & Snelling, A. (2020). Design and Implementation of a 5-Year School-Based Nutrition Education Intervention. Journal of Nutrition Education and Behavior, 52(4), 421–428. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.12.005

Karpouzis, F., Lindberg, R., Walsh, A., Shah, S., Abbott, G., Lai, J., Berner, A., & Ball, K. (2021). Evaluating OzHarvest’s primary-school Food Education and Sustainability Training (FEAST) program in 10–12-year-old children in Australia: protocol for a pragmatic cluster non-randomized controlled trial. BMC Public Health, 21(1), 1–16. https://doi.org/10.1186/s12889-021-10302-0

Kemendikbud. (2019). Gizi dan Kesehatan Anak Usia Sekolah Dasar. 1–134.

Kemenkes RI. (2022). Profil Kesehatan Indonesia tahun 2021.

Kemenkes RI. (2018). Hasil Pemantauan Status Gizi Tahun 2017. In Buku saku pemantauan status gizi tahun 2017.

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). RISKESDAS 2018. In Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan (p. 674).

Love, P., Booth, A., Margerison, C., Nowson, C., & Grimes, C. (2020). Food and nutrition education opportunities within Australian primary schools. Health Promotion International, 35(6), 1291–1301. https://doi.org/10.1093/heapro/daz132

Murimi, M. W., Moyeda-Carabaza, A. F., Nguyen, B., Saha, S., Amin, R., & Njike, V. (2018). Factors that contribute to effective nutrition education interventions in children: A systematic review. Nutrition Reviews, 76(8), 553–580. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuy020

Prasetya, K. A. H., & Wihandani, D. M. (2019). Hubungan Antara Anemia Dengan Prestasi Belajar Pada Siswi Kelas Xi Di Sman I Abiansemal Badung. E-Jurnal Medika Udayana, 8(1), 46. https://doi.org/10.24922/eum.v8i1.45757

Rubai, W. L., & Nabawiyah, H. (2018). Pentingnya Program Edukasi Gizi Berbasis Sekolah. UGM Public Health Symposium, 70(7), 89401

Downloads

Published

2024-04-30

How to Cite

Mita, Fradianto, I. ., Yulanda, N. A., Maulana, M. A., Fauzan, S., Fujiana, F., & Rahmah, R. G. N. . (2024). EDUKASI MAKANAN SEHAT UNTUK MENCEGAH GIZI KURANG PADA ANAK SEKOLAH DASAR. Panrita Abdi - Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 8(2), 420-425. https://doi.org/10.20956/pa.v8i2.25390