Analysis of Household Food Security in Pekarangan Pangan Lestari Program

Main Article Content

Nanik Dara Senjawati
Alifah Firda Azizah

Abstract

The research was aimed to analyze the level household food security in Mrican. This research is quantitative research using the case study method which is the only suistanable food yard program recipients (P2L) in Caturtunggal, Depok, Sleman. The sampling method used disproportionate stratified random sampling with a total sample 44 consisting of 22 household receiving P2L and 22 household not receiving P2L (Non-P2L). The data analysis technique used the analysis of the level of food security. The result showed that the level of household condition that experience food security in Mrican was in a food insecure condition of 75%. However, there are household conditions that experience food insecurity by 4,55% and food security 20,45%.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Senjawati, N. D. and Azizah, A. F. (2023) “Analysis of Household Food Security in Pekarangan Pangan Lestari Program ”, Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 20(1), pp. 93-102. doi: 10.20956/jsep.v20i1.30975.
Section
Articles

References

Auliana, Rizqie. 2005. Gizi dan Pengolahan Pangan. Yogyakarta. Adicita Karya Nusa.

Badan Ketahanan Pangan. 2019. Laporan Kinerja Pusat Ketersediaan dan Kerawanan Pangan. Jakarta. Kementrian Pertanian

Badan Ketahanan Pangan. 2019. Petunjuk Teknis Bantuan Pemerintah Kegiatan Pekarangan Pangan Lestari (P2L) Tahun 2020. Jakarta. Kementrian Pertanian

Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 2018. DKBM (Daftar Komposisi Bahan Makanan). Jakarta. Departemen Kesehatan Republik Indonesia

Dirhamsyah, Tedy. dkk. 2016. Ketahanan Pangan Kemandirian dan Kesejahteraan Masyarakat Daerah Rawan Pangan di Jawa. Yogyakarta. Plantaxia

Hartari, Ariyanti. 2016. Pola Konsumsi Masyarakat Perkotaan dan Pengaruhnya terhadap Kesehatan. [Skripsi]. Tangerang Selatan : Universitas Terbuka

Herdiana, A. 2015. Ketahanan Pangan Wilayah dan Rumah Tangga di Kabupaten Ciamis [Tesis]. Yogyakarta : Universitas Gadjah Mada Yogyakarta

Oka, I Gusti Ayu Dewi Sugatarina, Dwi Putra Dermawan, dan Ni Wayan Sri Astuti. 2016. Keberhasilan Program Kawasan Rumah Pangan Lestari (KRPL) pada Kelompok Wanita Tani di Kabupaten Gianyar. Jurnal Manajemen Agribisnis. 4 (2) : 133 – 146

Renita. 2022. Analisis Peran Program Pekarangan Pangan Lestari (P2L) dalam Upaya Peningkatan Ketahanan Pangan dan Gizi Masyarakat pada Masa Pandemic Covid-19 di Kabupaten Sleman [Skripsi]. Yogyakarta : Universitas Gadjah Mada Yogyakarta

Republik Indonesia. 2023. Undang-Undang No 6 Tahun 2023 tentang Peraturan Pengganti Undang-Undang Nomor 2 Tahun 2022 tentang Cipta Kerja menjadi Undang-Undang. Jakarta . Sekretariat Negara

Saputri, Elisa Medi, Wibowo, A. dan Rusdiyana, E. 2021. Dampak Implementasi Program Pekarangan Pangan Lestari (P2L) di Kecamatan Gendangrejo Kabupaten Karanganyar. Agrica Ekstensia. 15 (2) : 125 – 131. https://doi.org/10.55127/ae.v15i2.99

Setyorini, Noni, Efriyani Sumastuti dan Ratih Hesty Utami. 2022. Urgensi Keamanan Pangan Rumah Tangga dalam Menghadapi Pandemi Covid-19. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 18 (1) : 15-26. https://doi.org/10.20956/jsep.v18i1.13896

Silalahi, Ulber. 2015. Metode Penelitian Sosial Kuantitatif. Bandung. Refika Adiatma

Sirajuddin, dkk. 2018. Survey Konsumsi Pangan. Jakarta. Kementrian Kesehatan Republik Indonesia

Widyakarya Nasional Pangan dan Gizi XI (WNPG). 2018. Percepatan Penurunan Stunting melalui Revitalisasi Ketahanan Pangan dan Gizi dalam Rangka Mencapai Tujuan Pembangunan Berkelanjutan.

Yusriani, Yenni. 2015. Pendampingan Kawasan Rumah Pangan Lestari di Provinsi Aceh. Aceh. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Aceh