PENGELOLAAN TANAMAN PADI SAWAH RAMAH LINGKUNGAN DENGAN PEMANFAATAN TRICHODERMA SP SEBAGAI BIOFERTILIZER DAN BIOPESTISIDA DI DESA BOMBA KABUPATEN SIGI
DOI:
https://doi.org/10.20956/pa.v6i4.19060Keywords:
Biofertilizer, biopesticide, Trichoderma asperellum, environmentally friendlyAbstract
This Community Service Program (PKM) is in partnership with the Sukamaju Farmers Group, Bomba Village, Marawola District, Sigi Regency, approximately ± 12 km from Palu City. The main problems partners face in increasing rice production are the high cost of production to buy synthetic fertilizers and the attack of Plant Pest Organisms (OPT). This activity aims to increase the understanding and skills of farmers about Trichoderma biofertilizers and biopesticides as an alternative to reduce the use of synthetic fertilizers and chemical pesticides. Partner problems were overcome by several technological solutions with training methods and technical guidance, as well as making demonstration plots to improve skills in making Trichoderma formulations. Lectures, discussions, questions, and answers for basic materials on sustainable agriculture and pests and diseases of rice plants. This activity applies the culture of Trichoderma asperellum strain TR3 isolate, a local microbe found by Ratnawati (2019) on shallot plantations in Sigi Regency, Central Sulawesi. --- Program Pengabdian Pada Masyarakat (PKM) ini bermitra dengan Kelompok Tani Sukamaju Desa Bomba Kecamatan Marawola Kabupaten Sigi dengan jarak tempuh ± 12 km dari Kota Palu. Permasalahan utama yang dihadapi mitra dalam peningkatan produksi tanaman padi adalah mahalnya biaya produksi untuk membeli pupuk sintetis dan adanya serangan Organisme Pengganggu Tanaman (OPT). Kegiatan ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman dan kecakapan petani tentang biofertilizer dan biopestisida Trichoderma sebagai alternatif mengurangi penggunaan pupuk sintetis dan pestisida kimia. Permasalahan mitra diatasi dengan beberapa pemecahan teknologi dengan metode penataran dan edukasi mengenai persiapan lahan sebagai demplot untuk meningkatkan keterampilan membuat formulasi Trichoderma. Ceramah, diskusi, tanya jawab untuk materi dasar tentang pertanian berkelanjutan serta hama dan penyakit tanaman padi. Kegiatan ini merupakan penerapan mikroba lokal temuan Ratnawati (2019) hasil kultur isolat Trichoderma asperellum strain TR3 dari pertanaman bawang merah.
References
Affandy, R. N., Nirwanto, H., & Harijani, W. S. (2020). Formulasi Biofertilizer Granular Berbahan Mikroba Trichoderma sp. Berkala Ilmiah Agroteknologi - Plumula, 7(2), 86–95. https://doi.org/10.33005/plumula.v7i2.25
Asnawi, R. (2013). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Padi Sawah Inbrida Dan Hibrida Di Provinsi Lampung. 10(1), 11–18.
Badan Pusat Statistik Kabupaten Sigi. (2021). Kecamatan Marawola Dalam Angka. Katalog: 1102001.7210130, BPS Kabupaten Sigi.
Elita, N., Harmailis, H., Erlinda, R., & Susila, E. (2021). Pengaruh Aplikasi Trichoderma spp. Indigenous terhadap Hasil Padi Varietas Junjuang Menggunakan System of Rice Intensification. Jurnal Tanah Dan Iklim, 45(1), 79. https://doi.org/10.21082/jti.v45n1.2021.79-89
Hersanti, Safitri, N., Djaya, L., & Sianipar, M. S. (2021). Kemampuan Bacillus subtilis dan Trichoderma harzianum dalam Campuran Serat Karbon dan Silika Nano untuk Meningkatkan Ketahanan Tanaman Padi Terhadap Penyakit Blas (Pyricularia oryzae). Agrikultura, 31(3), 182. https://doi.org/10.24198/agrikultura.v31i3.29483
Jaya,K..(2017). Perilaku Petani Kajian Empirik Dalam Pengelolaan Hama.Yamiba. Jakarta
Krisdayani, P. M., Proborini, M. W., & Kriswiyanti, E. (2020). Pengaruh Kombinasi Pupuk Hayati Endomikoriza, Trichoderma spp., dan Pupuk Kompos terhadap Pertumbuhan Bibit Sengon (Paraserianthes falcataria (L.) Nielsen) Jurnal Sylva Lestari, 8(3), 400. https://doi.org/10.23960/jsl38400-410
Moehar D., Darmawati dan Nieldalina (2015). PRA Participatory Rural Appraisal. Bumi Aksara, Jakarta.
Nawfetrias, W., Nurhangga, E., & Sutardjo. (2016). The Utilization of Biofungicide Containing Active Ingredient of Trichoderma spp. Controlling Cocoa Black Pod Rot. Jurnal Bioteknologi & Biosains Indonesia, 3(1), 28–35.
Putri, R. I., Arifin, B., & Sudarma, W. (2020). Sistem Produksi Padi Organik Di Kabupaten Lampung Tengah: Analisis Usahatani Dan Pascapanen. Jiia, 8(4), 563.
Ratnawati R, Sylvia Sjam, Ade Rosmana dan Untung Surapati Tresnaputra (2019). Impact of Pesticides on the Diversity of Fungi at Local Shallot in Palu, Indonesia. Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci.2019.8(8):730-738
Ratnawati, R., Sjam, S., Rosmana, A., & Tresnapura, U. S. (2020). Endophytic Trichoderma Species Of Palu Valley Shallot Origin With Potential For Controlling Purple Blotch Pathogen Alternaria porri. International Journal of Agriculture and Biology, 23(5), 977–982. https://doi.org/10.17957/IJAB/15.1376
Rofiansyah, R., Sopialena, S., & Sila, S. (2017). Inventarisasi Cendawan Mikro Serta Potensinya Sebagai Biofertilizer Dan Agensia Pengendali Hayati Pada Lahan Reklamasi Tambang Batu Bara Di Samarinda. Jurnal AGRIFOR, XVI, 275–286.
Sudewi, S., Ala, A., Baharuddin, & Farid, M. (2020). The Isolation, Characterization Endophytic Bacteria From Roots Of Local Rice Plant Kamba In, Central Sulawesi, Indonesia. Biodiversitas Journal of Biological Diversity, 21(4). https://doi.org/10.13057/biodiv/d210442
Sudewi, S., Ala, A., Baharuddin, & Muhammad, F. (2020). Keragaman Organisme Pengganggu Tanaman (OPT) pada Tanaman Padi Varietas Unggul Baru (VUB) dan Varietas Lokal pada Percobaan Semi Lapangan. Jurnal Agrikultura, 31(1), 15–24.
Suhera (2018). Pemanfaatan Trichoderma harzianum dan Pleurotus ostreatus Sebagai Biopestisida, Biodekomposer dan Pemacu pertumbuhan Pada Tanaman Kakao (Disertasi) Tidak Dipublikasikan.
Sularso, K. E., & Sutanto, A. (2020). Efisiensi Teknis Usahatani Padi Sawah Organik Di Kabupaten Banyumas. Jurnal Agribisnis Indonesia, 8(2), 142–151. https://doi.org/10.29244/jai.2020.8.2.142-151
Surdianto, Y., & Sutrisna, N. (2015). Petunjuk Teknis Budidaya Padi Organik. In Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP) Jawa Barat (Issue Cetakan Pertama).
Syaripudin, C. A., Hartono, R., & Ait, M. (2020). Peningkatan Kapasitas Petani Dalam Pemanfaatan Pupuk Organik Insitu Sebagai Efisiensi Usahatani Padi Sawah. Jurnal Inovasi Penelitian 1(3) 613–622.
Yasser, M., Iqbal, A. M., Asfar, A., Irfan, A. M., Asfar, T., Rianti, M., Budianto, E., Kimia, J. T., Kimia, A., (2020). Pengembangan Produk Olahan Gula Merah Tebu dengan Pemanfaatan Ekstrak Herbal di Desa Latellang Kabupaten Bone Product Development of Cane Brown Sugar Using Herbal Extract in The Latellang Village District of Bone. Jurnal Panrita Abdi, 4(1), 42–51.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Ratnawati, Sri Sudewi, Kasman Jaya, Sayani
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.