PENDAMPINGAN FERMENTASI PAKAN ITIK DENGAN TRICHODERMA DI DESA RANTAU KARAU HILIR DALAM UPAYA REDUKSI CEMARAN AFLATOKSIN

Authors

  • Rila Rahma Apriani Universitas Lambung Mangkurat
  • Ika Sumantri Universitas Lambung Mangkurat
  • Hikma Ellya Universitas Lambung Mangkurat
  • Nukhak Nufita Sari Universitas Lambung Mangkurat
  • Ronny Mulyawan Universitas Lambung Mangkurat
  • Nurlaila Universitas Lambung Mangkurat

DOI:

https://doi.org/10.20956/pa.v8i3.23717

Keywords:

Keong mas, kayu apu, feed nutrition, laying duck, farmer group

Abstract

The quality of duck feed is a main factor that determines the safety of food derived from duck products for humans, considering that the people in South Kalimantan widely consume duck products. Duck farming is the main commodity in the farming system of Bangun Bersama Farmer Group, Rantau Karau Hilir Village. The main problem faced by this farmer group is the lack of knowledge about the impact of aflatoxin contamination in duck feed on the duck performance and product safety. This community service is carried out to increase the knowledge and skills of farmer group members to produce duck ratio formulated from local feedstuffs and to prevent aflatoxin contamination through fermentation using Trichoderma.  The Focus Group Discussion (FGD), training, and mentoring were carried out properly according to the purpose of service and received high enthusiasm from partners. Awareness about the dangers of aflatoxins in duck and human health is well established, so the potential for sustainability of service results is high. In addition, farmer group members gain the ability to produce low-cost duck ration by using local feedstuff.  ---  Kualitas pakan itik merupakan faktor utama yang menentukan keamanan pangan manusia yang berasal dari produk itik, mengingat itik banyak dikonsumsi oleh masyarakat Kalimantan Selatan. Beternak itik menjadi komoditas utama pertanian bagi Kelompok Tani Bangun Bersama, Desa Rantau Karau Hilir. Permasalahan utama yang dihadapi mitra adalah kurangnya pengetahuan tentang dampak cemaran aflatoksin dalam pakan itik pada performa itik dan keamanan produk. Pengabdian kepada masyarakat ini dilakukan untuk meningkatkan pengetahuan dan keterampilan anggota kelompok tani untuk menghasilkan formulasi rasio pakan itik dari bahan pakan lokal dan untuk mencegah kontaminasi aflatoksin melalui fermentasi menggunakan Trichoderma. Metode pengabdian yang dilakukan  adalah Focus Group Discussion (FGD), pelatihan dan pendampingan. Kegiatan pengabdian dapat meningkatkan pengetahuan mitra sekitar 91%. Selain itu, mitra dapat terampil membuat pakan itik fermentasi menggunakan Trichoderma dengan memanfaatkan bahan lokal sebanyak satu kali.

References

Anisah, S.N. & Chuzaemi, S. (2021). Kualitas Fisik dan Kimia Jerami Jagung yang DIfermentasi dengan Trichoderma harzianum. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis 4(2), 93-102.

Da Rocha, M.E.B., Freire, F. Da C.O., Maia, F.E.F., Guedes, M.I.F., & Rondina. D. (2014). Mycotoxins and their effects on human and animal health. Food Control 36(2); 159-165.

Dania, V.O., & Eze, S.E. (2019). Using Trichoderma Species in Combination with Cattle Dung as Soil Amendment Improves Yield and Reduces Pre-Harvest Aflatoxin Contamination in Groundnut. AGRIVITA J. Agric. Sci. 2020, 42, 449–461.

Daning, D.R.A. & Karunia, A.D. (2018). Teknologi Fermentasi Menggunakan Kapang Trichoderma sp untuk Meningkatkan Kualitas Nutrisi Kulit Kopi sebagai Pakan Ternak Ruminansia. Jurnal Agriekstensia 17(1), 70-76.

Demaegdt, H., Daminett, B., Evrard, A., Scippo, M-L., Muller, M., Pussemier, L., Callebaut, A., & Vandermeiren. K. (2016). Endocrine activity of mycotoxins and mycotoxins mictures. Food and Chemical Toxicology 96: 107-116.

Diler, Z.A., Guroy, T., & Soyuturk. (2007). Effects of Ulva rigida on the Growth Feed Intake and Body Composition of Common carp Cyprinus carpio L. Journal of Biological Sciences, 7(2): 305– 308.

Gunawan, G., Adelina, & Suherman, I. (2021). Pemanfaatan Tepung Kayu Apu (Pistia stratiotes L) Terfermentasi dalam Pakan Buatan terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Baung (Hemibagrus nemurus). Jurnal Ilmu Perairan 9(1), 23-30.

Herliani, Sumantri, I., Sulaiman, A., Mulyawan, R., Parwanto, & Kuni, I. (2021). Edukasi terhadap Kelompok Peternak Itik di Desa Murung Asam, kabupaten Hulu Sungai Utara untuk Melestarikan Itik Alabio. Panrita Abdi 5(4), 612-618.

Najib, A., Hastuti, U.s., & Yusnawan, E. (2014). Identifikasi Kapang Trichoderma spp. Dari Rhizosfer Tanah Pertanian Kedelai Dan Daya Antagonismenya Terhadap Aspergillus Flavus Secara In Vitro. 438-443.

Novendri, R., Adelina, & Suharman, I. (2017). Utilization of Leaf Water Lettuce (Pistia stratiotes) Meal Fermentation using Cow Rumen Fluid in Diet on Growth of River Corp (Leptobarbus hoevenii) Fingerling. JOM Faperika Universitas Riau.

Nurjannah, Yanto, S., & Patang. (2017). Pemanfaatan Keong Mas (Pomacea canaliculate L) dan Limbah Cangkang Rajungan (Portunus pelagicus) Menjadi Pakan Ternak Untuk Meningkatkan Produksi Telur Itik. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian Volume 3:137-147

Puenamaningsih, A. (2010). Effects of golden snail (Pomacea canaliculate L.) inclusion in the ration on the duck egg quality. Surakarta: Faculty of Agriculture, Universitas Sebelas Maret.

Putri, R.T.D., Ismah, R., Alamiah, N.E., & Sahrir, D.C. (2019). Pemanfaatan Keong Mas Menjadi Pakan Ternak Untuk Meningkatkan Produksi Telur Itik. Seminar Nasional Pendidikan Sains 2019 Hlm. 86-90.

Ren, X., Branà, M.T., Haidukowski, M., Gallo, A., Zhang, Q., Li, P., Zhao, S., & Altomare, C. (2022). Potential of Trichoderma spp. for Biocontrol of Aflatoxin-Producing Aspergillus flavus. Toxins, 14, 86.

Rohaeni, E.S., Subhan, A., Hanifah, V.W., Bakrie, B., & Sumantri, I. (2021). Effects of Feeding Alabio Ducks with Fresh Golden Snail on Egg Production and Quality. Journal of Hunan University(Natural Sciences). 48(10), 306-313.

Subhan, A., Yuwanta, T., Zuprizal, & Supadmo. (2015). The Use of Pomacea canaliculata Snails in Feed to Improve Quality of Alabio Duck (Anas plathyrinchos Borneo) Meat. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 40(4), 238-244.

Sumantri, I., Agus, A., Irawan, B., Sulaiman, A., & Wulandari, K.J. (2016). Residues of Aflatoksin in Liver, Meat, and Egg of Alabio Duck Collected from South Kalimantan, Indonesia. Proceeding. The 3rd Animal Production International Seminar.

Sumantri, I., Agus, A., Irawan, B., Habibah, Faizah, N., & Wulandari, K. J. (2017). Cemaran Aflatoksin Dalam Pakan Dan Produk Itik Alabio (Anas platyrinchos borneo) Di Kalimantan Selatan. Buletin Peternakan, 441(2), 163-168.

Sumantri, I., Herliani, Rajibi, A.N., & Edriantina, R. (2018). Effects Of Zeolite Inclusion In Aflatoxin B1-Contaminated Diet On The Performance Of Laying Duck. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 44(3), 277-285.

Downloads

Published

2024-07-19

How to Cite

Rahma Apriani, R., Ika Sumantri, Hikma Ellya, Nukhak Nufita Sari, Ronny Mulyawan, & Nurlaila. (2024). PENDAMPINGAN FERMENTASI PAKAN ITIK DENGAN TRICHODERMA DI DESA RANTAU KARAU HILIR DALAM UPAYA REDUKSI CEMARAN AFLATOKSIN. Panrita Abdi - Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 8(3), 615–624. https://doi.org/10.20956/pa.v8i3.23717

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.